Геноцидът сред храните

На всички нас се налага да пазаруваме продукти от магазините за хранителни стоки. Когато го правим обикновено не четем подробно етикетите за истинското съдържание на продукта. Това е нужно, поради факта, че производителите прибавят много и различни консерванти, оцветители, набухватели, антиоксиданти, емулгатори, сгъстители, стабилизатори и пълнители в храните.
Това са тъй наречените Е-кодове. Така е, защото се бележат върху етикетите с Е123 (т.е Е + няколко цифри).
Изброените вещества позволяват качествата на продуктите да не се променят дълго време и да са годни за употреба след месеци престой в търговската мрежа.
Повечето вещества са синтетични химикали, които имат и странични действия, освен подобряване на качествата на храната.
За да сте спокойни за здравето си и това на околните, бъдете внимателни, когато купувате продукти с повече Е-кодове на етикета. За всеки случай.
Хранителни добавки, свързани с канцерогенни ефекти, или за които има данни за връзката им с развитието на рак у животни: E123, E127, E129, E407, E905, E952, E954.
Добавки, свързани с главоболие или причиняващи мигрена:
E280, E281, E951, E952.
Хранителни добавки, за които има данни, че могат да предизвикат алергии при консумация или контакт:
E107, E110, E122, E124, E132, E155, E212, E216, E218, E320, E413, E414, E416, E421, E441, E901, E903, E928, E951.
Хранителни добавки, забранени за употреба в хранителни продукти в някои страни:
E102, E104, E107, E110, E116, E117, E122, E123, E124, E127, E128, E129, E131, E132, E133, E142, E151, E154, E155, E160c, E160d, E173, E174, E175, E180, E214, E215, E216, E217, E219, E226, E227, E230, E231, E233, E236, E237, E238, E239, E320, E363, E370, E385, E432, E434, E463, E470, E474, E483, E493, E494, E495, E513, E524, E525, E527, E528, E530, E540, E541, E544, E545, E553a, E576, E635, E907, E927, E952, E954.
Консерванти
Натриев нитрит и содиев нитрат са два близко свързани химикали, използвани за консервиране на месо, както и за осигуряване на желания розов цвят, и потискането на бактерии, причиняващи хранителни натравяния.
Нитратите могат да бъдат открити в много зеленчуци и са безопасни сами по себе си, но когато се превърнат в нитрити, те реагират с амини, формирайки нитрозамини. Нитрозамините отдавна се смятат като вероятна причина за рак на стомаха.
Сулфитите са клас химикали, които могат да запазят свежия вид на нарязани плодове и зеленчуци. Те се използват за предотвратяване развалянето и обезцветяването по време на подготовката, съхранението или разпространението на много храни.
Детските храни също са пълни с изкуствени ароматизатори. Плодови бонбони, картофен чипс, криспис и плодови желета са само някои от храните, изкуствено ароматизирани с химикали.
Моносодиевият глутамат (MSG) е веществото в определени подправки, което добавя аромат към протеин съдържащи храни. Пакетирани сосове, ароматизиран ориз, спагети, гарнитури за салати, сухи супи, месни продукти и замразени храни често съдържат някоя форма на MSG.
За съжаление, прекалено много MSG може да причини главоболие, тежест в гърдите и изгарящи усещания в ръцете и врата. Той може да убива нервни клетки, възможен резултат от което са болести като тези на Хънгтинтън, Алцхаймер и Паркинсон. Бременни жени, деца, хипогликемици, възрастни и хора със сърдечни заболявания са уязвими от този химикал и трябва да го избягват.
Също така, избягвайте употребата на хидролизиран растителен протеин (HVP), който може да съдържа MSG. Доколкото е възможно, избирайте храни с естествени ароматизатори, като билки, плодови екстракти, подправки, ванилия и т.н.
За тези, които обичат нещата да са ясни и прегледни, предлагаме една сравнителна таблица за съответствията между естествените и изкуствените храни.
Цикламат Е952 - доказано причинява рак, от 1970 г. е забранен за употреба в САЩ.
Попадайки в стомаха, този заместител на захарта под действието на живеещите там бактерии се превръща в циклахексаламин — вещество, което не е изследвано и изучено. Вероятно поради това той е забранен в САЩ и страните на ЕС. Поради ниската си цена обаче този подсладител все още се използва в някои страни, особено в Източна Европа.

Захарин - доказано причинява рак в САЩ е разрешен за употреба при условие, че на опаковката на продукта има надпис предупреждаващ за вероятна опасност за здравето поради съдържанието на захарин. В Канада захаринът е забранен. "Кока-колата" сред вкусовите добавки.

Друг изключително разпространяващ се продукт на хранително-вкусовата промишленост в последно време е вкусовата добавка "мононатриев глутамат" (МНГ) – наречен сполучливо “вкусът, който убива". Според Правилника на Европейската общност мононатриевият глутамат (MSG) и производните му съединения се обозначават с Е-621-Е623. 14

Мононатриевият глутамат попада в обсега на проблема храни с пристрастяващ ефект , защото има леко адиктивно действие. Масовото му разпространение изобщо не е случайно - и при него действа правилото: най-сигурният клиент е зависимият клиент!

АЦЕСУЛФАМ К {Е950, или още Sweet One}. 200 пъти по-сладък от захарта. Също като захарина, цикламата и аспартама не се усвоява от организма и бързо се извежда от него. Широко се използва в производството на безалкохолни напитки, смесен с аспартам.

Минусите: Съдържат метилов етер, който влошава работата на сърдечно-съдовата система, и аспарогенова киселина — тя оказва възбуждащо действие върху нервната система и с времето може да доведе до привикване. Тестовете показват, че при животните тази добавка причинява рак. Ацесулфамът се разтваря лошо. Продукти, в които се съдържа този подсладител, не се препоръчват на деца, бременни и кърмещи жени.

0 коментара:

Публикуване на коментар

AdSense

Предоставено от Blogger.