Щастливо бебе без памперси

Днес мнозина се държат с новороденото, сякаш то е неразумно и безпомощно същество, което не може да общува, да контролира тялото си и затова има нужда само от храна и повиване. Плачът, звуците му, движенията наистина изглеждат хаотични и несвързани. Но така е само на пръв поглед, защото детето още от раждането "говори" с нас и се опитва да бъде разбрано. Това става с езика на тялото, на жестовете, на звуците, на телепатията. Много родители по света използват този "език" и така разбират малкото безпомощно същество, свързват се и общуват с него. Тази връзка започва, когато бебето все още не умее да говори. Майката не само реагира на сигналите на бебето, но и то разбира нейните послания. От това произлиза един взаимен език, един вид език на знаци или език на тялото.
Когато започнете да комуникирате с бебето ще останете изненадани колко умно и осъзнато същество е то. То може да ви съобщи всичките си впечатления и нужди. Знам, за мнозина от вас ще прозвучи невероятно, но бебето още от раждането си може да сигнализира, когато му се ходи до тоалетната. И в това няма нищо загадъчно и необяснимо. То, като всеки бозайник, има вродено чувство за чистота. То се опитва да ви съобщи, когато има нужда. Ще се радва, когато го разбирате и му помогнете да остане чисто, сухо и комфортно.
Затова този метод на комуникация се нарича Естествена Бебешка Хигиена (ЕБХ).
Много родители в България вече се учат да обръщат нужното внимание на бебето, да разбират сигналите му и когато е нужно да го подържат за малко над подходящ съд - в резултат на това отпадат ревящите бебета с подмокрени дупета, прането на пелени или изхвърлянето на памперси, които замърсяват природата.
Какво е предимството на ЕБХ?

Всички са доволни:

* БЕБЕТО носи обикновени гащички - избягват се подсичания, вагинални инфекции, претопляне на тестисите при момченцата и др. Отпада късната тренировка на гърне, която често е доста стресова за детето и родителите. Детето придобива тоалетни навици много по-рано от връстниците си (обикновено преди годинка) и това му дава повече самочувствие и самостоятелност.
* РОДИТЕЛИТЕ се научават да разбират по-добре детето и спестяват пари -- бебето отрано се научава да общува с тях и да бъде разбирано. Отпада необходимостта от непрекъснато повиване с еднократни пелени, което може да спести на семейния бюджет над 1000 лв.** Много по-удобно се пътува с гърне, отколкото с торба памперси. Много по-удобно е да изходиш бебето в парка, в тоалетната на ресторанта, влака или магазина, отколкото да се чудиш как и къде ще го събличаш, чистиш и преобуваш.
* ПРИРОДАТА се съхранява - най-доброто, което можем да направим за децата е да им завещаем чиста природа. Ако приложим този прост метод ще съхраним много дървета, вода и почва за бъдещите поколения. Заради начина, по който днес се отглеждат бебетата, над 230 милиона мръсни памперси*** отиват на бунищата в България всяка година, където за столетия напред ще гният и замърсяват почвата, водата и въздухът на децата ни и техните поколения.

Еднократните пелени (памперсите), колкото и умело да са рекламирани, всъщност развиват нездрави навици и психика в детето - с тях то престава да обръща внимание на естествените сигнали на тялото си. Носейки памперс то е принудено да седи в собствените си нечистотии и така с времето съзнанието му свърза долната част на тялото с нещо нечисто, срамно, неприятно. Това може да доведе до нездрава сексуалност и други психични проблеми на по-късен етап.
Тя е Екологична, Безплатна и се Харесва от бебето. С нейна помощ то ще се радва на сухо, проветриво и чисто дупе; ще се радва, че го разбират и върши нещо самостоятелно.
С ЕБХ може да се започне веднага след раждането; обикновено се започва преди 6-тия месец, въпреки, че е подходяща ВСЯКА възраст. Но на по-късен етап децата вече са научени да ползват памперса за тоалетна и са загубили усета за биологичните си нужди. Затова и трудно ще ги комуникират.

Съществуват четири практични помощни средства, чрез които можете да комуникирате с Вашето бебе по отношение на изхождането. Тези средства са:

* Времеви интервали и ритми
* Сигнали и език на тялото на бебето
* Интуицията Ви
* Ключови звуци за бебето

Това не са нищо друго, освен различни аспекти на връзката между майката и детето.
При ЕБХ комуникацията между майката и бебето е винаги инивидуална и неповторима. Четирите помощни средства се съдържат в нея в различни съотношения. Те се променят във времето и според етапа на развитие на детето понякога са по-силно, а друг път - по-слабо изразени, което не бива да ви притеснява, а да ви радва, защото подчертава вашата и неговата индивидуалност и неповторимост.
Четирите помощни средства на естествената бебешка хигиена се основават на една изпълнена с доверие връзка между майката и детето. Първите три помощни средства – да уловиш точния момент, да разбираш сигналите на бебето и да следваш интуицията си – ще ви помогнат да разпознаете кога Вашето бебе има необходимост да се изходи. Кое от тези три средства ще предпочетете зависи от Вашите културни и индивидуални особености и от Вашето лично отношение с детето.
Четвъртото помощно средство, което има еднакво водещо значение, независимо от културните различия, са ключовите звуци. Към това спада държането на бебето в една определена поза, докато се използва определен „задействащ механизъм“ под формата на звук или действие (с ръка или с пръсти, или потропване с крака). Това „сигнализира“ на бебето, че може да се изходи по приятен, сигурен и чист начин.
Обобщено може да се каже, че четирите помощни средства заедно допринасят да опознаете детето си. Първите три (ритъмът, интуицията и сигналите на бебето) доставят важна информация за желанията на бебето Ви. Четвъртото (сигнализирането) е Вашият начин да покажете на бебето си, че сте го разбрали и че ще задоволите нуждите му.
Освен, че можете да приложитe неизброимо количeство творчески подходи, което си е направо предизвикателство, голямо удовлетворение и радост ще ви донесе усещането, че дори извън утробата Ви, малкото човече продължава да е част от вас. Придобивате все по-нарастващо доверие в себе си като родител - вие се справяте с нещо, за което около вас упорито се твърди, че е невъзможно. А то е!
Ето и една елементарна сметка: всяка година в България около 222,000 деца носят памперси (справка раждаемост НСИ). Те струват около 40 лв. на месец = 480 лв. годишно за едно дете.
222,000 деца Х 480 лв. = 106.6 милиона лева печалба всяка година от памперси, за една бедна страна като България! В световен мащаб печалбите са главозамайващи - само в САЩ годишно се използват 22 милиарда памперса. Уверявам ви, за такива колосална печалба корпорациите ще използват всички средства, за да ви убедят, че детето ви СЕ НУЖДАЕ от техният продукт и то поне до 3 годинки, както е на Запад. А истината е, че от бебе без памперс печалба няма...

За още повече информация, можете да посетите сайта - http://www.bezpeleni.info/no_pampers5.htm

2 коментара:

Мишо каза...

А дали ако родителите се "вслушват" в безсловесните сигнали, изпращани им от детето, те ще "отворят сетивата си" за невидимото (нечуваното)?

Mina Parcheva каза...

Защо не?! Както обичам да казвам честичко - няма невъзможни неща :)

Публикуване на коментар

AdSense

Предоставено от Blogger.