За бебешкия плач: причини и видове

През първите 3 месеца от живота си всички деца плачат много. Плачът е единствената възможност на детето да “каже” на майката, че не е добре. За формирането на благоприятното впечатление у детето за света, нито една негова молба не трябва да бъде оставена без внимание. Реакцията на майката трябва да бъде моментална - колкото по-бързо тя се притече на помощ, толкова по-малко страда нервната система на детето и толкова по-благоприятно е впечатлението, което то изгражда за новата среда.
Днес отношението към детския плач е променено - на детето е признато правото да изисква към себе си внимание.

Полезно ли е децата да плачат?
Много родители мислят, че няма дете, което да не плаче. Мнението, че детето не трябва да плаче, тъй като това влияе върху неговия характер и пречи на нормалното му развитие, е правилно по принцип. Постоянно плаче или болното дете, или детето на невнимателни родители. Мнението, че плачът развива белите дробове е просто оправдание за недостатъчните грижи. Здравото бебе не плаче без причина. Затова причините за плача трябва да се разберат и отстранят.

Основните причини за плача на новороденото са:
1. необходимост от физически контакт с майката;
2. желание да удовлетвори своя глад или рефлекс за смучене чрез майчината гърда;
3. желание да го полюлеят;
4. желание да заспи, чувство на умора или общ дискомфорт;
5. необходимост от уриниране или изпразване на червата;
6. усещане за глад;
7. неразположение на детето (повишено вътрешночерепно налягане, разстройства на нервната система, повишена възбуда, хипертонус, патология на развитието, начало на инфекциозно или простудно заболяване, кожни заболявания);
8. повишена чувствителност на кожата;
9. тревога или уплаха, страх за своята цялостност, неудотворение от контакта с майката;
10. последствия от стреса при раждането, спомени за вътрешноутробния период;
11. реакция на геомагнитните или атмосферни явления, на фазата на Луната и т.н.

Родителите трябва да знаят, че плачът на новороденото винаги е свързан с някакви сериозни причини, които трябва да се изяснят и отстранят. Много майки и бащи смятат, че като откликват на всеки плач на детето, ще го разглезят. Тези опасения са лишени от основания, защото детето до една година не може да бъде разглезено. На тази възраст у него може само да се създаде увереност в сигурността на обкръжаващата го среда или да се разруши тази увереност.

По материали от zdrave.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

AdSense

Предоставено от Blogger.