Човешкият храносмилателен тракт се е развил на базата на хранителен режим с плодове и близките им сродници — ядките и семената. Биологичен факт е, че пресните сурови плодове и ядките съдържат всички необходими за човешката прехрана витамини, минерали, естествени захари и аминокиселини. „Специалистите“ продължават да твърдят обратното, заявявайки, че щом като сами по себе си плодовете съдържат малко „белтъчини“, то те са недостатъчни, за да поддържат човешкото здраве. Макар да е вярно, че плодовете съдържат много малко цели сложни белтъчни молекули като тези, които се откриват в месото и яйцата, също толкова вярно е и това, че тялото не може да оползотвори сложните белтъчини в месото и в яйцата. Първо, трябва да отдели доста време за смилане и разграждане на тези протеини, след което да преструктурира съставните аминокиселини в уникалните белтъци, необходими на човешкия организъм. Пресните сурови плодове и ядките осигуряват тези градивни компоненти във вид на свободно движещи се аминокиселини, заедно с всички действащи съвместно ензими и витамини, с които са свързани, спестявайки по този начин цялото време, енергия и смилателно усилие на тялото за преработването на сложните животински белтъци. Поради непознаване на трофологията и основните хранителни правила пресните плодове несправедливо биват обвинявани във всевъзможни грехове. Самозваният „специалист“ по хранене д-р Уилям Хенри Портър в книгата си „Хранене за дълголетие“ заклеймява плодовете като „едни от най-вредните и осъдителни хранителни безумия“, а д-р Пърси Хау от Харвардския университет забелязва, че повечето хора имат затруднения при усвояването на портокали заедно с ястията си, макар все пак да отбелязва, че тези затруднения напълно изчезват, когато портокалите се консумират самостоятелно. Много от плодовете, особено пъпешите и киселите плодове, наистина предизвикват храносмилателни затруднения, понеже ферментират и осигуряват малко хранителни вещества в случаите, когато биват консумирани безразборно с несъвместими храни. Но когато са приемани самостоятелно и в достатъчни количества, пресните сурови плодове осигуряват всички ензими, витамини, аминокиселини и цялата енергия, от които се нуждае тялото за оптимално здраве и жизненост. Освен това те са силно прочистващи и обезвреждат токсините, поради което много хора страдат от диария и дискомфорт през първите няколко седмици на чисто плодова диета. Шведският културист от тежка категория Андреас Калинг — носител на мечтаните от мнозина титли „Мистър Европа“ и „Мистър Вселена“, се храни единствено с плодове. Той не яде нито месо, нито млечни продукти, нито дори зърнени храни или зеленчуци! Въпреки това всяка част от тялото му е здрава и силна, колкото и на месоядните му съперници, които считат за необходимо ежедневно да консумират килограми месо, дузини яйца и литри мляко, за да си набавят белтъчини. Най-голямата грешка, която правят хората, когато минават на плодова диета, е, че не ядат достатъчни количества. Другата грешка е, че изхвърлят най-полезните от хранителна гледна точка части. Плодовете са изградени главно от вода. Затова плодоядните като Андреас Калинг излапват половин дузина банани или дузина ябълки или 1,5–2,5 кг сурово грозде на едно ядене. Те винаги изяждат и белите влакна между парчетата портокал, сърцевината на ябълките и крушите, семките и люспите на гроздето, тъй като тези части съдържат най-силните ензими и по-голямата част от аминокиселините. Семките, сърцевината и влакната на свежите плодове трябва да бъдат добре сдъвкани до течна консистенция преди преглъщане. Плодовете отдават най-добрите си хранителни качества, когато бъдат приемани на празен стомах, тъй като голяма част от тях преминава направо към тънкото черво за смилане. Обаче ако не приемате нищо друго освен плодове и плодови сокове през целия ден, трябва да ограничите консумацията на плодове до едно или две яденета за ден. Приемането на пресни плодове или техните сокове между храненията със скорбяла и белтъци може сериозно да наруши храносмилането, тъй като, когато плодовете пристигнат, стомахът все още ще е зает с обработка на скорбяла или на белтъци. Също така трябва да ядете сладките и киселите плодове поотделно, както и никога да не подслаждате плодовете със захар или мед, тъй като другите захари не се съчетават добре с плодовете в стомаха.
Ако приемате въглехидрати на закуска и белтъчини на вечеря, можете да си направите изключително здравословен обяд изцяло от свежи сурови плодове. Този навик е особено полезен за хора, които обичат да ядат месо, тъй като плодовото ядене осигурява активни ензими, свежа влакнеста маса и плодови киселини, които способстват за прочистване на чревния тракт и на кръвния поток от вторичните продукти на процесите на гниене. В допълнение към яденето на плодове веднъж на ден може да обявите един ден в седмицата за „ден за плодове“ и да консумирате само пресни сурови плодове през целия ден.
Всичко това е много по-лесно изпълнимо, отколкото изглежда. Най-голямото препятствие не е физиологическо, а психологическо. Както отбелязва Уолтър Баджът: „Болката от новите идеи е една от най-мъчителните болки в човешката природа. Любимите ви представи могат да се окажат погрешни, най-твърдите ви убеждения — неоснователни.“ А любимите ви храни може да са в основата на най-неприятните ви усещания! Житейска истина е, че за хората е много по-лесно да повярват на лъжа, чута хиляди пъти, отколкото на факт, който чуват за първи път. Човек трябва първо да се отучи от всички лоши хранителни навици, формирани още от най-ранно детство, след което да опознае истинските факти, засягащи диетата и храненето. И няма нужда да вярвате на някой друг за всичко това. Достатъчно е просто няколко месеца да следвате дао на храненето и правилата на трофологията — тогава собственото ви тяло ще ви даде нужното доказателство и ако ви е грижа за здравето и дълголетието ви, бързо ще усвоите тези нови хранителни навици като постоянна и естествена част от всекидневния си живот.
Даоистките диети не налагат строго себеотрицание или кулинарна досада. С помощта на фантазията и познанията по трофология е лесно да бъдат измислени съвместими, лесно усвоими, питателни храни, които са много приятни на вкус. А и нима е трудно от време на време да поставяте пресни плодове, ядки и семена на масата, вместо трескаво да готвите? Освен това оставите ли бюфета празен, ще имате повод малко по-често да купувате пресни, богати на ензими продукти, вместо да разчитате на консервирани, преработени, рафинирани храни, които не осигуряват хранителни вещества и в същото време причиняват неприятности на храносмилателния ви тракт.
Храненето дори в най-луксозните ресторанти също не е извинение за кулинарни престъпления срещу тялото ви. Можете да си поръчате напълно балансирано и съответстващо на правилата на трофологията ястие в почти всеки ресторант, в който се приготвя истинска храна. Това, разбира се, изключва всички заведения от вериги за бързо хранене, където всичко е предварително приготвено от прекалено дълго обработвани продукти. В италиански ресторант обаче можете да си поръчате хубаво ястие на базата на скорбяла от макарони с доматен сос (без сирене или месо, моля), съпроводено от порция антипасто и голяма зеленчукова салата. В месните ресторанти се почерпете с голяма пържола, ако желаете, но се откажете от хляба и картофите, уточнете, че искате пържолата си много алангле, и я допълнете с прясна зеленчукова салата. Ако се озовете на голяма шведска маса, отрупана с всевъзможни изкусителни десерти, на които знаете, че няма да устоите след основното ядене, пропуснете основното ядене и вземете два или три десерта, след като подготвите стомаха си с ензимите и грубия материал на една голяма салата. Когато има желание, винаги се намира и начин, а след като вече знаете Начина, практикуването му зависи изцяло от волята ви.
0 коментара:
Публикуване на коментар