Защо е вредна кока-колата


Много от отрицателните ефекти са характерни за повечето безалкохолни напитки.
Ако искате да пазите здравето си, не пийте кока-кола! Т.нар. безалкохолни напитки са толкова вредни, че диетолозите трудно успяват да изброят всички последствия. Особено вредна е кока-колата.

Главна причина за вредното влияние на повечето безалкохолни газирани напитки е захарта в тях, въпреки че производителите се стараят всячески да игнорират този факт или пък пускат на пазара напитки с ниско съдържание на захар.

Какво се случва в организма, когато пием кока-кола
• През първите 10 минути в тялото постъпват 1 ч. л. захар (а това е максималната препоръчителна дневна доза!), но фосфорната киселина, добавяна в питието, притъпява тази сладост и позволява захарта да се усвои по-бързо от организма.
• След 20 минути съдържанието на захар в кръвта вече се е увеличило, а това води до изхвърлянето на допълнителни количества инсулин. Черният дроб реагира на това, като превръща захарта в мазнини.
• След 40 минути завършва и усвояването на кофеина. Разширяват се зениците, повишава се кръвното, черният дроб изхвърля повече захар в кръвта. Аденозните рецептори на мозъка се блокират и по този начин се предотвратява сънливостта.
• След 45 минути се засилва изработването на допамин - хормона, който е един от основните невротрансмитери в организма, а също така стимулира центъра на удоволствието. На същия принцип действат и наркотичните вещества.
• След 1 час фосфорната киселина свързва калция, магнезия и цинка в червата и засилва метаболизма. Увеличава се отделянето на тези елементи с урината.
• След повече от час започва да се усеща и диуретичното действие на кофеина. С урината се извеждат екстрени количества калций, магнезий и цинк, които са необходими за здравината на костите, а също така натрий, електролити и вода. Този химичен процес прави хората раздразнителни и уморени.

Източник: zdrave.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

AdSense

Предоставено от Blogger.