Къде се крият отровните корени на депресията

Физическа блокировка. Описанието се отнася до страдащите от Психическа Депресия. Тези, които страдат от временен емоционален спад, предизвикан от неблагоприятни жизнени обстоятелства или някакво неприятно събитие, по-добре да прочетат статията за Агорафобия или Безпокойство.
Основните симптоми са загуба на интерес към ежедневните дейности, чувство на отчаяние и подтиснатост, съпроводено от умора или липса на сила, неспособност за концентрация, безразличие, затвореност, постоянни размишления за едно или друго. Обикновено страдащият от депресия не иска да му се помогне и смята, че всичко с него е наред и по-скоро на другите е нужна помощ. Сънят им е нарушен дори и при приемането на приспивателни. Той общува малко и е склонен да избягва хората. В тях може дори да се появи и желанието да се самоубият. Депресията често се бърка с професионално изтощение.

Емоционална блокировка. Депресията е начин човекът да се защити от натиск, пресинг и по-точно емоционален. Човек прибягва до депресията, когато чувства, че повече няма сила да издържа на емоционалното напрежение. Повечето дългогодишни наблюдения показват, че на депресия са по-уязвими хората, които са в лоши отношения с родителите на съпруга/та си. Това обяснява и факта защо човекът в състояние на депресия е склонен да обвинява половинката си. Това е и една от разновидностите на психологическия срив. Например, страдащият от депресия съпруг се отнася към жена си така, както би искал но не смее да се отнася към майка си. Отказвайки помощ, той продължава да се изпълва със злоба и ненавист, които е изпитвал по отношение на родителите на съпругата си и се отдава на болката си.
Колкото по сериозна е психологическата травма от детството, толкова по-тежка е депресията. Най-силните отрицателни психологически фактори са: трамва на отхвърленото дете, трамва на изоставеното дете, трамва от унижение, трамва от предателство и трамва от проявена несправедливост. Тези сериозни душевни разстройства, като депресия и маниакално-депресивна психоза, възникват в резултат на подобни трамви единствено ако детето или подрастващото е преминал през тези травми без подкрепа, като не е имал възможност да сподели с някого страховете и съмненията си. Тъй като не се научава как да разкрива душата си, той блокира желанията си и накрая съвсем се затваря в себе си, удавяйки се в злобата и ненависта си.

Ментална блокировка. Тъй като човек в депресия обикновено не иска сам да си помогне и не иска ничия помощ, от това състояние могат да го извадят само тези, които живеят с него. Ако някой от вашите приятели или близки е изпаднал в депресия, желателно е да подходите към тях с решителност. Кажете им, че никой не може да им помогне, ако те самите не си помогнат първо.
Най-важното за този човек е да разбере, че депресията е предизвикана от преживяните в детството душевни страдания. Този човек отказва да бъде такъв, какъвто е. Най-разпространеният психически блокаж е чувството на страх да не бъде отхвърлен. Страдащият от депресия трябва да разбере, че дори и това да му се е случило в детството, това в никакъв случай не значи, че не е обичан от родителите си. Най-вероятно родителят, който го е отблъснал като малък е преживял същото и в неговата младост. Първата стъпка към избавлението от депресия е да почувствате състрадание към този родител и да се опитате да го разберете.
Следващата стъпка е най-важна – болният трябва да опита да прости на себе си за негативните емоции, които е изпитал по отношение на родителите си. След това не остава нищо друго освен да сподели с този родител чувствата си, без да го обвинява в нищо. Болният от депресия трябва да вземе решение обективно да оцени своите достойнства и недостатъци и да признае значимостта си.
Ако у депресираният се появяват мисли за самоубийство, най-вероятно в него нещо наистина е загинало, за да освободи място за нещо ново, но в нея той вижда цялата си същност.

Източник: Дорин Верче "Ангелска медицина"

0 коментара:

Публикуване на коментар

AdSense

Предоставено от Blogger.