Защо хората гледат телевизия?

Изследванията, проведени сред заклети зрители на телевизия, са дали като резултат четири основни причини:

1) Стремеж да се избавят от скуката и рутината на ежедневието, да си отпочинат;
2) Желание да получат тема на разговор с другите;
3) Удоволствие от наблюдението на хора и събития на екрана и възможност да се сравнят видяното със собствения опит;
4) Стремеж да бъдат в курса на новостите и случващото се в света.

С изключение може би на последната точка, всички останали доводи в полза на телевизията явно свидетелстват за самота и изолираност на заклетия зрител от реалния живот.
Когато в живота на човек има красота и истински приключения, той не изпитва нужда да драматизира живота, сравнявайки се с персонажите от комедиите и сапунените опери. Но ако животът на човек е изпълнен само със скука, измислените приключения на шаблонните персонажи могат да бъдат примамлива алтернатива.
Виден психоаналитик, определящ скуката като „желание за желание”, казва: “На нас ни става скучно, когато знаем, че искаме нещо, но не знаем какво. И вместо да търсим отговорите в телевизията, трябва да се научим да разбираме истинските си потребности и да намираме начини да ги удовлетворяме чрез нещата, които вършим всеки ден. За това не са нужни много пари, голям ум и изключителен талант. Всеки човек може да изпита истинско удоволствие от живота си. В детствотоси всички сме умеели да го правим. И макар по-късно да забравяме за това, способността да създаваме радост винаги остава в нас, очаквайки отново да я преоткрием и да се възползваме от нея”.

Факти за телевизията

1) Телевизията е причина за създаването на негативни емоции
Днес милиони американци ежедневно прекарват до осем часа пред телевизора. Но може ли да се каже, че това занимание покрива критериите за адиктивно поведение? Болшинството признаци говорят, че е точно така. Наличието на абстинентни симптоми е една от определящите характеристики за пристрастие, а гледането на телевизия действително има такива симптоми. Проведено е изследване, при което на произволно избрани семейства се заплащат няколко стотин долара на месец, за да НЕ гледат телевизия. В много случаи се оказва, че изследването трябва да се прекъсне преди крайния срок, защото тези хора не са в състояние да изтърпят такова лишение. Резултатите показват, че както и при хероина, абстинентните симптоми у отявлените зрители се проявяват в най-тежката си форма след пет-седем дни. Сред тези симптоми са чувство на агресия, безпокойство, депресия и затруднение в оползотворяване на свободното време.
Друга характерна особеност на адиктивното поведение е появилото се чувство на вина, което в известен смисъл, по-скоро усилва пристрастието, отколкото да го подтиска. Проучване на начините на оползотворяване на свободното време при хората показва, че от всички начини чувството за вина се появява само при гледане на телевизия. Другите занимания са доставяли толкова повече удоволствие, колкото повече време им се е отделяло. Докато телевизорът вместо удоволствие е пораждал единствено чувство за вина.
Има и много други прилики между тази и други пристрастености. Също като хероина и другите наркотици, телевизията предлага на човека измислен свят, който с течение на времето може да се превърне за зрителя в реалност. И подобно на другите зависимости, това се получава при липса на истински удоволствия, радости и успехи в другите сфери на живота.

2) Телевизията води до биороботизъм, затлъстяване и ранна смърт
Джери Мендър подробно описва в книгата „Четири аргументи за премахване на телевизията” влиянието на телевизията върху психиката. Същността е в това, че се подлагаме на въздействието на вълни от изкуствена информация, възприемайки я с неподвижни очи и тяло. Нашият опит се ограничава до този избор, който ни се предлага от нея. Картинките се възприемат от мозъка ни като малки точки, които той трябва да сглоби в цялостна картина. Всичко това попада директно в подсъзнанието ни и не ни остава възможност за критичен избор. В това отношение телевизията е вид хипноза!

Техническото несъвършенство на образите и звуците ги прави по-груби и опростени. Дребните, фини и сложни детайли се губят. Много по-лесно е да се изрази омраза, алчност и гняв, отколкото любов, състрадание и човешка топлота. Вниманието се превключва (нарушава) на всеки няколко секунди, причинявайки по този начин силен стрес върху нервната ни система.

Приспособявайки се към такова „непрестанно действие”, нормалният живот започва да ни се струва скучен. Затова хората, които гледат телевизия, винаги се стремят към нови стимули и могат да прибегнат до употребата на наркотици или да придобият други лоши навици. Ето защо телевизията е пагубен навик, тя превръща хората в пасивни или свръхактивни. Тя принизява нивото на съзнанието ни, замества опита, получен от заобикалящата ни среда и все повече ни отдалечава от природата, любимите ни хора, душата ни и висшия ни „Аз”.

Навикът да си губят времето пред телевизора вечерно време води при възрастните хора до преждевременна смърт, а при децата до атрофиране на всички чувства, казва немският професор Уилям Спицер. Той е професор по неврология и твърди, че е открил пряка връзка между времето, което прекарват пациентите пред телевизора и равнището на смъртността от затлъстяване, хипертония, диабет и високо холестеролно ниво.

Отдавна известните твърдения, че прекомерното висене пред телевизора е вредно за здравето са вече потвърдени от факти. Немският невролог е достигнал до извода, че всяка година 20 хиляди души от сънародниците му умират заради страстта си по телевизията.
„Хората, пристрастени към телевизора, нямат достатъчно време да се занимават със спорт или друга физическа дейност. Те развиват навика да ядат пред екрана, което води до затлъстяване и преждевременна смърт„ - пише той в книгата си. В публикуваната книга със заглавие «Пазете се от телевизионни екрани», професор Спицер описва също и разрушителния ефект на телевизията върху умствените способности на хората. „Децата, които са непрекъснато гледат телевизия, имат ограничен кръгозор„ - казва той. „Те нямат стимул да се развиват и липсва гъвкавост на ума„. Когато децата порастнат, телевизията води до атрофия на всичките им чувства и се променят дори усещанията им за вкус и мирис. В резултат тези хора си купуват нездравословни храни от типа на тези, рекламирани непрекъснато по телевизията. Детският навик да се гледа телевизия на по-късен етап води също до разсеяност, депресия, а понякога и до агресивност, счита професорът.

3) Телевизията убива децата ни
Какво ви идва наум, когато чуете фразата „Телевизията убива децата ни„?
Може би нещо за това, че лъчението се отразява неблагоприятно на здравето, зрението, или че някои предавания развращават и ожесточават подрастващото поколение. Но, оказва се, че това далеч не са всички беди, произхождащи от телевизията.

Учени от университета в Тексас са провели проучване и са установили, че голям брой деца се травмират, а някои дори загиват заради паднала върху тях техника. Данните сочат, че само през 2005 г. на около 2600 деца на възраст до 5 години е оказана медицинска помощ, а от 26-те нещастни случая, регистрирани в детския медицински център в Далас, 14 деца са получили наранявания по главата, а 9 се е наложило да бъдат приети в болница.
Оказва се, че проблемът е в това, че при стандартните телевизори центърът на тежестта е изместен на една страна и, когато децата се катерят по тях или по мебелите, където са поставени телевизорите, те лесно се преобръщат и падат върху тях. Знаейки колко стриктни са американците, не е трудно да се предположи, че скоро може да се появи закон «за деца», забраняващ им да «прилазват» до телевизора.

4) Телевизията потапя хората в изкуствено състояние на съзнанието
ТВ-маниакът пасивно седи пред телевизора и се оплаква, че дават глупости, но е принуден да ги изтърпи, защото нищо не може да направи. Но гледаните програми обхващат само определен фрагмент от живота, но не и всички от битието ни.
Разполагаме с малко време. То едва ни стига да порастнем, да живеем и да се радваме. И това е един от основните проблеми, породени от неправилното възпитание: избягваме самите себе си и душата си.

Хората седят пред телевизора, залепнали за стола, креслото или дивана по четири, пет, а даже и шест часа. И какво виждат? Какво получават те затормозявайки очите си и заразявайки умовете си с безпокойство, низки страсти, сцени на убийства и насилие?
Всяко дете се ражда красиво, но ние веднага започваме да загрозяваме красотата му, да го осакатяваме по всякакъв начин, да парализираме всичките му способности, да изкривяваме пропорциите му и да го изваждаме от равновесие. И всичко това е защото самите ние сме «заразени», нашата психическа енергия е нездрава и ние предаваме това лошо здраве на децата ни и близките ни напълно несъзнателно. Телевизията играе немалка роля в това и затова не е чудно, че по света се организират протести срещу доминирането на телевизорите и негативното им влияние върху човешкото съзнание. Разбира се, със сила никой няма да се отучи и няма да набиете нещо в ума и съзнанието на детето и на всеки човек. Нужно е сам човек да се замисли и да анализира живота си колко пъти той е търпял загуба поради манията си по телевизията – изгоряло ядене в микровелето, загорял е чайника, успивал се е, закъснявал е за среща или работа и т.н. Всичко това говори, че сме загубили енергията си. Надяваме се да се отпуснем, да се разсеем, гледайки телевизия, но често се получава обратното - лошите новини и рекламите ни раздразват и ни напрягат още повече, отнемат ни и последните запаси от сила и се създава впечатлението, че «сладко» сме заспали пред телевизора. Гледането на телевизия напълно изцежда тялото и съзнанието и ние потъваме в сън или забрава, за да получим от космоса необходимата ни енергия. А къде отива енергията, която сме изгубили? Тя привлича енергийни същества, които се хранят с енергията, излъчена в момента от нас, защото гледайки телевизия ние винаги съпреживяваме с героите и изпитваме тъга, омраза, обида. Ако човек се заинати и продължи да гледа телевизия до късно, то тялото му се адаптира към преобразуване и приемане на «изкуствена храна» от електрическата енергия при транслация на телевизията и работата на всички електроуреди наоколо (телевизори, лампи). По този начин душата се пресища с изкуствена енергия и човек губи окончателно връзката с естественото енергийно хранене от Космоса, превръщайки се в биоробот и нощна птица, защото през деня ние обикновено сме заети с работа.

Протестите по света показват, че повече хора са започнали да забелязват, че обществото деградира и пропада под животинското състояние от наркотиците, най-безопасен от които, на пръв поглед е телевизията. Чрез протестите хората приканват не към агресия, а към това да се замислим над нашето състояние, поведение и здраве.

Лесно е да се разбере, че телевизията откъсва човек от реалността, но какво представлява самата тя?

Статията е част от поредица и следва продължение!

1 коментара:

Анонимен каза...

аз не гледам ТВ. Играя на компа по цял ден

Публикуване на коментар

AdSense

Предоставено от Blogger.