Методът Брадли за активно раждане

Сигурно се чудите дали естественото раждане боли, дали е трудно, дали въобще е постижимо. Постижимо е, трудно е и може да боли. И все пак, ако се научите как да оставите тялото си да си свърши работата, ще се учудите колко силни сте!

В България отново гостува Мина Колман, независим акредитиран Bradley® учител от Вашингтон, САЩ. Тя помага на двойки, очакващи бебе, да научат повече за бременността, етапите на раждането и техники за релаксация, които да им помогнат да успеят с естествено раждане – заедно.

Над 86% от двойките бъдещи родители, посетили целия курс, постигат успех с активно, немедикаментозно естествено раждане. В България г-жа Колман изнесе презентация, обхващаща най-основните части от метода за успешно естествено раждане.
Ето и интервюто с нея, което взе Ивелина Атанасова (повече за нея на http://markbit.wordpress.com/) по време на лекцията във Варна.


1. Кое е различното в метода Брадли от „стандартното” раждане вкъщи?

Методът Брадли може да се използва при раждане вкъщи, дори се препоръчва като един от най-безопасните и естествени методи. Това не е алтернативен метод на раждане, а естествено и активно раждане, което е постижимо за над 90% от бременните майки, независимо дали раждат в болница, родилен център или у дома.

2. Какви храни е добре да избягва бременната и кои са препоръчителни през 9-те месеца, предвид прекалено богатия избор от консервирани и мъртви храни? Много автори препоръчват органични продукти като цяло, не конкретно за бременност, но при липса на такива, кои могат да им бъдат достойни заместители – кълнове, семена и т.н.?

За бременната жена е важно да следи с какво се храни, защото освен себе си, тя храни и бебето. Органичните и пресни храни са най-добрият избор и в България все още не е трудно да се открият. Най-важното, което бременната майка е добре да запомни, е, че всяка хапка, глътка, лекарство и пр. достигат бебето умножено по 20 (съвет даван от Др. Брадли). Дори нитратите в зелената чушка да не са вредни за майката, бебето едва ли може да се справи с тях по същия начин.

Друго съществено при диетата на всяка бременна жена е всеки ден да приема между 80 и 100гм протеин. В една чаена чаша прясно мляко има около 8 гм, едно яйце съдържа 6-7гм; 100гм пиле – около 30гм протеин. Това ще й помогне да бъде здрава и да избегне токсимия, заболяване през последния триместър, което може да бъде опасно за майката и за бебето.

3. Кои са препоръчителните видове спорт през бременността?

Всеки лек спорт е подходящ по време на бременност. Ако майката е била много активна преди забременяването, не е необходимо да променя коренно режима си, но може да го облекчи. Много полезни и приятни спортове са ходенето и плуването. По-важно е жената да не се застоява и обездвижва. Тя е бременна, а не болна.

4. Етапите на раждането – какво се случва във всеки един момент?

Основните етапи на раждането са три и по време на Брадли курса отделяме по около 2 часа за всеки, така че е трудно да се опишат в няколко реда. По-скоро бих споменала основните етапи и основни съвети за всеки:

Първа фаза – на разкритие – от началото на раждането до достигане на 10см разкритие в повечето случаи. През тази фаза е важно майката да поема храна, ако е гладна и течности, за да не се обезводни; да сменя често позицията на тялото си; да ходи често до тоалетната; да се отпуска напълно по време на контракциите, независимо в каква поза е. Ходенето по време на първата фаза ускорява раждането, както нищо друго.

Втора фаза напъни раждане на бебето: През тази фаза жената избутва бебето навън или по-точно тялото й работи, а тя му помага. По тази причина е важно жената да се вслуша в тялото си и да избере най-удачната поза, да задържа дъха си, колкото й е удобно и да напъва, колкото й е удобно.

Трета фаза – раждане на плацентата: Най-доброто място за бебето, след като се роди, е на гърдата на мама. По този начин тя произвежда окситоцин, който помага на матката да се свие, да изхвърли плацентата и да намали кървенето. Освен това е много полезно за бебето и за връзката между майка и бебе.

5. Как бащата оказва помощ по време на раждане?

Бащата преминава през всички фази заедно с жена си. Когато таткото е подготвен и знае какво да очаква, няма място за страх и изненади. Таткото е неразделна част от раждането. Представете си треньор по плуване. Ако той не знае добре правилата, не би могъл да обучи ученика си. Таткото е любим, масажист, психолог и адвокат по време на раждането, а като възнаграждение получава, здраво бебе, здрава майка и много силна връзка между него и майката от една страна и него и бебето от друга. По време на едно раждане никой не стои със скръстени ръце, има страшно много работа за вършене.

6. Кои бременности не се считат ниско рискови и има ли пречки в тези случаи за домашно раждане? Заболявания, които правят нежелателно домашното раждане?

Трудно е да се каже накратко кои бременности са ниско рискови, защото има много фактори, които се вземат предвид. Ако има обучена за целта акушерка, всяка ниско рискова майка може да роди вкъщи. Не съм запозната с всички рискови фактори от медицинска гледна точка, но сред майките, които раждат вкъщи, има майки на близнаци след първо цезарово сечение, майки с епилепсия, майки с бебета със седалищно прилежание и т.н. Всяка бременна жена, която ражда вкъщи, поддържа много тясна връзка със своята акушерка по време на бременността си и това помага на акушрката да прецени всяка ситуация сама за себе си.

7. Какви са рисковете за бебето и майката при раждане в болница?

Болницата не е създадена за грижа за индивидуалната майка, а за грижа за много майки наведнъж. Болниците имат политики и практики, които се прилагат за всички, без да се оцени конкретната нужда. Всичко това, плюс непозната и чужда обстановка и непознати и чужди лица причинява стрес на майката и обърква хода на раждането. Рискът от инфекции и зарази в болницата е много по-голям, отколкото у дома. Посрещането на бебето трябва да е също толкова безопасно и спокойно, както и създаването му. Методът Брадли не е метод на домашно раждане, той е развит от лекар за раждане в болнични условия, но тъй като в него няма нищо алтернативно и неестествено, може да бъде приложен навсякъде.

8. Какви са нужните подготовки за раждането по отношение на самото място, т.е. дома ни?

Ако правилно разбирам въпроса, става дума за подготовка на самия дом за домашно раждане. Има конкретен набор от неща, които трябва да се набавят. Обикновено акушерката има приготвен списък и тези неща могат да се купят в пакет или самостоятелно. Това е дълъг списък и се разисква подробно с акушерката, която ще присъства на раждането.

0 коментара:

Публикуване на коментар

AdSense

Предоставено от Blogger.