Да излекуваме тялото с мисълта си


Откъс от „Super Healing: The Clinically Proven Plan to Maximize Recovery From Illness or Injury” от д-р Джули К. Силвър

Да кажете на някой просто да си помисли, че се излекува и това ще се случи, звучи като вълшебство или магия. Но връзката съзнание-тяло не е само добре скроена илюзия. Това, което мислим и чувстваме, наистина предизвиква физическа реакция в нашето тяло. Три безопасни и лесни терапии за съзнанието и тялото, които можете да прилагате да подобрите здравето си, са медитацията, визуализацията и постепенна мускулна релаксация.

Медитация
Лесно е да се научите да метидирате, но все пак се иска практика. Има много книги, СД-та и ДВД-та, които могат да ви насочат как се провежда една медитативна сесия, но ако предпочитате да се пробвате самостоятелно, ето какво трябва да направите.
1. Намерете си тихо местенце.
2. Седнете или легнете, така че да ви е удобно.
3. Съсредоточете вниманието си върху нещо – дишането ви, дума или фраза, или върху предмет.
4. Отворете съзнанието си и оставете това, което ви разсейва да влиза в ума ви и да излиза, без да се опитвате да го „изгоните” от главата си. В началото опитайте да медитирате само за няколко минути. С усвояване на техниката, увеличете продължителността на сесията.

Визуализация
Както предполага и името, при визуализацията чрез съзнанието създаваме мислени образи на нещо. Теорията гласи, че съзнанието е способно да изцели тялото, когато определен образ събужда сетивна памет, силни емоции или въображение. Можете да използвате който образ пожелаете. В действителност можете да променяте образите при всяка следваща визуализация. Целта е да предизвикате в себе си положителни мисли и да подтикнете парасимпатиковата нервна система да забави сърдечния ритъм и дишането и да понижи кръвното налягане.

Постепенна мускулна релаксация
Постепенната мускулна релаксация представлява стягане и отпускане на всички мускули в тялото последователно. Седнете или легнете на удобно за вас място. Работете от главата към краката, като започнете с правите гримаси и стискате зъбите си, броейки от 1 до 10. След това се отпуснете, като вдишвате и издишвате. Нека лицето ви е също толкова отпуснато, както когато спите. След това напрегнете мускулите на врата и раменете, броейки от 1 до 10 и после се отпуснете. Повторете упражнението, като напрягате мускулите на гръдния кош, корема, седалището, ръцете, дланите, краката и стъпалата.

0 коментара:

Публикуване на коментар

AdSense

Предоставено от Blogger.