Да се предадем пред несигурността


Учените са признават непредсказуемостта на природата и отдавна се опитват да си я разгадаят. Дори и най-обикновените на пръв поглед събития се управляват от тази непредсказуемост.

Кога и къде ще се появяват мехурчета в съд с вряща вода? Какви фигури ще образува цигареният дим? Каква е връзката между това къде се намират водните молекули на върха на водопад с евентуалната им местоположение, след като паднат? А може би Бог да е взел тези водни молекули изпод масата и да ги е шмугнал там лично.

Новата наука за хаоса се опитва да предвиди непредвидимото с помощта на сложни математически модели. В класическия пример, пеперуда изпърхва с крилца в Тексас и шест дни по-късно в Токио се развихря тайфун.

Връзката може да не е очевидна, но тя съществува. Слабото радвижване на въздушното налягане, причинено от пеперудата, може да се увеличи и усили и да образува торнадо. Но това никога не може да се предскаже с абсолютна точност. Ето защо метеоролозите толкова често изглежда, че се объркват, и това е и причината всяка прогноза по-дълга от 48 часа напред във времето да е ненадеждна. И все пак сред всички възможни явления в света, времето е най-предсказуемо от всичко останало.

В духовен план това означава, че ние никога не можем да знаем със сигурност накъде ще ни отвее живота и какви промени в съдбата ни може да предизвика пеперуденият ефект от намеренията и действията ни.

И в същото време това също ни показва, че ние никога не можем истински да проумеем замисъла на Бог. Никога не можем напълно да разберем как, къде и кога за нещо дори толкова обикновено като врящата вода. Трябва да се предадем на несигурността и в същото време да оценим сложната й красота.

Откъс от „The Spontaneous Fulfillment of Desire”, от Дийпак Чопра

0 коментара:

Публикуване на коментар

AdSense

Предоставено от Blogger.