Как да избегнем запушения нос


Много често завръщането на есента е съпроводено с поредица досадни настинки и грип. Иска ли ви се да прекарате следващите шест месеца увити като пашкул в одеяла, тъпчейки се с тайнствени хапчета и сироп за кашлица от типа „запуши-си-носа-че-иначе-лошо!”? Послушайте съветите на три от методите за лечение – аюрведа, натуропатия и традиционна китайска медицина. Техните безопасни и ефективни начини на лечение могат да спрат болестта още при първите признаци на хрема или драскане в гърлото и да ви вдигнат на крака преди да сте се заринали в купчина носни кърпички.

Аюрведа
Вековната индийска лечителска практика на аюрведа разглежда настинките и грипа като признаци за нарушаване на равновесието в дошата – или казано на наш език, когато биологичната ви енергия или конституция се обърка. Тези болести ни повалят по-често през есента и зимата, тъй като тези два сезона увеличават Вата, дошата свързана с вятъра и по-хладното време. Аюрведическите лечители вярват, че смяната от горещо към студено време отслабва храносмилателния ни огън, или агни, и заедно с него и имунната система, в резултат на което тялото ни се оказва, задръстено с токсини, наричани ама (мътният, белезникав и лепкав слой по езика ни). Тази „лепкава” среда прави тялото по-податливо на вирусите, които ни разболяват.

И сякаш това не е достатъчно, но прекалено много ама води до излишък на Кафа, дошата свързана със студенината и влажността (или на езика на настинката, храчки и слуз). Когато Кафа е дисбалансирана, това ни кара да се чувстваме натежали, мудни, подути и силно сополиви. От друга страна, настинката, причинена от дисбаланс на дошата Вата, се проявява с отпадналост и сънливост и обикновено е придружена от суха кашлица, възпалено гърло и течащ нос.

Рецепта как да се предпазим: Можете да противостоите на студения и ветровит Вата сезон, като предпазите тялото си от охлаждане. При първите признаци на хрема или кашлица, започнете всяка сутрин да правите абхянга, масаж на цялото тяло със сусамово масло. (Напълнете стъклен буркан с масло и го сложете под приятно топла течаща вода). След това си вземете топъл душ или вана. Тази допълнителна топлина помага да стимулирате храносмилателния огън, така че тялото ви по-лесно да изгори храчките и слузта.

Поддържайте силен имунитета си, като приемате някои (или всички) от изброените билки: Ашваганда или Индийски женшен (600 до 1 000 мг на ден, разделен на 2 или 3 капсули); Амалаки или Индийско грозде (250 до 500 мг два пъти дневно); и Готу кала или Азиатска центела (500 до 1 000 мг дневно). „Тези билки изграждат устойчивост срещу стрес и други външни врагове, които могат да отслабят имунната ви система,” казва д-р Марк Тууми, ръководител по здравна наука в Радж, Махариши Аюрведически Здравен Център във Феърфийлд, щата Айова.

Рецепта как да се излекуваме: Обикновено можете да се излекувате и от двата вида настинка с помощта на описаните начини, казва д-р Тууми. Първо, спрете всички млечни продукти, като млека, сирене, кашкавал и храните, в чийто състав има захар и масла, тъй като всички тези храни имат склонност да увеличават Кафа и слузта. Увеличете консумацията на загряващи билки и подправки като канела, джинджифил, пипали (в САЩ е познат като дълъг пипер), босилек, карамфил и мента, за да успокоите Кафа и Вата. Добавяйте ги към сгряващи зеленчукови супи и яхнии.

Пийте достатъчно топла вода и билков чай. Опитайте да смесите гореща вода с ½ чаена лъжичка тулси (или туласи) и щипка джинджифил, сокът от един лимон и мед на вкус. Тууми казва, че „комбинацията от пикантен, изсушен и кисел вкус намалява Вата и Кафа”. Ето и още един трик за преборване с настинката и грипа: Направете паста с по ½ чаена лъжичка куркума, сладник на прах (или още женско биле) и кардамон (всички тези подправки действат противовъзпалително и отхрачващо) и 2 ч.л. мед. Яжте по 1 ч.л. с чай трите пъти на ден.

Натуропатия
Според тази наука тялото може да се излекува само, ако му се даде възможност. „Натуропатите намират скритите препятствия, които пречат на тялото да се излекува и след това предписват лек за разчистване на пътя” казва Ник Буратович, лекар-натуропат, професор по натуропатия в Югозападния Колеж по Натуропатия в Темпе, щата Аризона. За да ви помогне да се преборите с настинката и грипа, един лекар-натуропат може да комбинира практики от традиционната медицина (като извършването на преглед) с натурални лечебни стратегии (като предписване на билки или витамини).

Рецепта как да се предпазим: Няма да се разболеете, ако вземете предпазни мерки и потушите грипа, преди той да ви повали. Мийте си често ръцете, за да се предпазите от заразени повърхности и нездравословно ръкостискане.

Приемайте повече билки, храни и добавки, за да подсилите имунната си система. Сред препоръчителните са билката ехинацея (вземайте поне 100 до 150 мг три пъти дневно при първите признаци на настинка), пресен чесън (добавяйте към всяко възможно ястие), корен от джинджифил (добавете щипка в чая), цинк (30 до 60 мг дневно), витамин С (500 до 2 000 мг, разделен на няколко приема), и медицински гъби като шиитаке или рейши (100 до 150 мг три пъти дневно). Последните изследвания също твърдят, че приемането на AHCC (активен хемиколериращ компонент), екстракт от медицински гъби, може да ви предпази от грипа, ако приемате 500 мг на ден.
Буратович казва „хората пренебрегват допълнителния сън и достатъчната хидратация в сезона на грипа и настинките, докато накрая не се разболеят”. Трябва да пиете толкова вода, колкото е половината от теглото ви – например, един 68-килограмов човек, трябва да изпие около девет чаши вода по 200 мл.

Рецепта как да се излекуваме: Лекарите-натуропати предписват лекове в зависимост от това от какво ви е нужно. Дълбока кашлица и наплив на кръв? Започнете с най-простия овлажнител, за да прочистите белите дробове. Запушен нос или сте много сополиви? Смесете една част ябълков оцет, адстрингент, който свива подути тъкани, с три части вода и го използвайте да си пръскате в носа. Главата ви ще се пръсне? Опитайте лечението с „мокър чорап”, щом си легнете. Намокрете чифт чорапи в студена вода и ги изстискайте. Обуйте ги и отгоре си сложете чифт вълнени чорапи. Докато спите, тялото ви генерира топлина, за да стопли краката ви и изтегля кръвта от главата ви, облекчавайки по този начин хремата.

Традиционна китайска медицина
В традиционната китайска медицина за да имаме добро здраве, трябва в тялото ни свободно да тече потокът от Чи или жизнена енергия. Болестта се появява, когато се запуши един от каналите на Чи (наричани меридиани).

Настинките и грипът са резултат от пристъп на „Вятър”, поразяващ меридиана на белите дробове. В зависимост от признаците ви, пристъпът може да бъде или Вятър-Студ (обикновена настинка) или Вятър-Топлина (грип). Ако ви втриса, имате суха кашлица, главоболие, боли ви тялото и ви тече носът, един лекар по традиционна китайска медицина ще каже, че имате Вятър-Студ. От друга страна, болестта Вятър-Топлина се придружава от температура, постоянна жажда, възпалено гърло, изпотяване и жълт или зелен назален секрет.

Рецепта как да се предпазим: Първата ви стъпка е да засилите съпротивителните си сили. Има много китайски билкови рецепти, които могат да подобрят имунната ви система. Опитайте с Gejie Ta Bu Wan (приемете 3 до 5 капсули три пъти дневно) и Bu Zhong Yi Qi Wan (приемайте 8 до 10 зрънца три пъти дневно).

Рецепта как да се излекуваме: Направете си акунктура при първите признаци на настинка или грип. „Точките покрай белия дроб и меридианът на дебелите черва активират функцията на имунната система,” казва Доналд Филипс, Майстор на Науките в Традиционната Ориенталска Медицина, сертифициран акупунктурист към Тихоокеанския Колеж по Ориенталска Медицина в Сан Диего. Можете също да си направите сами масаж на следните акупунктурни точки: Li4 (намира се под месестата част между левия палец и показалец; нежно притиснете това място с другия си палец за 1 минута), Lu7 (на два пръста над кръста, от вътрешната част на ръката, на една линия с палеца; нежно притиснете за 1 минута) и Li20 (в средата на вдлъбнатината по външния ръб на всяка ноздра, притиснете точките на всяка ноздра за 1 минута).

Ако грипът вече се е развихрил, опитайте тези билкови препарати: Gan Mao Qing Re Chong Ji за Вятър-Студ (вземайте 4 таблетки три пъти дневно) и Yin Qiao Jie Du Pian за Вятър-Топлина (4 до 6 хапчета три или четири пъти дневно и само през първите три дни от настинката или грипа).

Промените в начина на хранене също ускоряват възстановяването. Пийте по пет водни чаши гореща лимонена вода всеки ден (сокът от 1 лимон на 1 чаша). Това замества изгубените течности и силно захранва имунната ви система с витамин С (бел.от мен – по-добре е да го пиете със сламка, за да предпазите емайла на зъбите). Ето и още един хранителен лек: Смесете шест стръка пресен лук (само бялата част) с ¼ к.ч кафява захар и 2 к.ч вода. Сложете го на огъня, докато заври, махнете лука, добавете 1 белтък и разбъркайте. Разделете на три порции: сутрин, обед и вечер. Пресният лук помага да се изтегли наплива на кръв от белите дробове.

Автор Матю Солън, сп. Natural Solutions

3 коментара:

Mina Parcheva каза...

В материала има доста описани билкови продукти, които може би не се предлагат на нашия пазар, но има достатъчно техни заместители, които имат в състава си от изброените полезни съставки. Който се интересува, мога да му дам допълнителна информация.

Vladislav Stoilov каза...

Аюрведа(Ayurveda) не е индианска, а индийска традиционална медицина.

П.П. В www.kolibka.com има много хубав филм за нея

Mina Parcheva каза...

Опа, извинявам се. Разбира се, че е индийска. Грешката е моя при писане. Веднага се поправям.

Публикуване на коментар

AdSense

Предоставено от Blogger.