Как да спасим Света? – кратко ръководство за начинаещи



последна част...

·
На хотел

o При семейната почивка, когато сме в хотел, можем да помогнем на планетата като използваме кърпите в стаите повече от веднъж, преди да ги даваме за пране. По този начин отново пестим ток и вода и помагаме на Земята. Също така при прането в хотелите се използват безобразно количество перилни препарати, които не са никак полезни за почвата. Прилагайки този малък трик с хавлиите и кърпите, ние гарантираме и по-малкото замърсяване с препарати.

o Не е лошо човек да се отпусне на почивката и да му е хубаво, светло и свежо. И все пак, няма смисъл да оставяме безразборно да светят лапми и климатикът да работи непрекъснато. Ако излизаме от стаите или пък ползваме само определено помещение, нищо не пречи да оптимизираме наличните ресурси.

· За природата

o Последно остана да разберем как да помогнем на природата директно. Доста добро начало е да използваме торбички, които се разлагат за не повече от 2 години след производство Вече има такива и се предлагат и в България. Едно време се използваха платнени торби и всичко беше нормално. В момента найлоновите са превзели пазара. Те са лесни за производство и евтини и това ги прави много опасни. Те се разграждат за повече от 500 години и на практика с темпът им на производство, светът ще се е заринал с тях след около 200 години. Тоест това зло е огромно! За да противодействаме, просто трябва да използваме торбички, които бързо могат да се разграждат или такива за многократна употреба. За да сме максимално ефективни, трябва да се говори с хората от кварталния магазин, както и с тези от супермаркетите и да изискаме от тях да продават само такива. Също можем просто да използваме такива, които са платнени или за многократна употреба. На всички ни е ясно колко удобни са найлоновите, обаче това е удобство подобно на евтаназията – убива планетата, а по-късно и нас, лесно, бързо и безболезнено. Никой не иска това за себе си и за децата си, нали?!

o Какво да правим със стария си мобилен телефон, който вече не става за продажба и никой не го иска. Можем доста да помогнем на природата, като го дадем за рециклиране в съответните места, предназначени за това. Може би си спомняте за инициативата Globul Green. Вече всички високотехнологични фирми имат подобни програми и можете да върнете не само телефона си, но и стария компютър или монитор. Във всяка такава високотехнологична джаджа има куп вредни елементи. Ако бъдат изхвърлени на обикновено сметище, замърсяването, което ще предизвикат е невъобразимо. Защо да вредим на Земята, като можем и да не го правим? Бъдете полезни, за себе си и за другите.

o Друга добра практика за подпомагане на природата е периодичното засаждане на дървета. Всяко засадено дърво е желание за здраве и живот. Докажете, че сте по-добри и мислите за света, в който живеете.

o Още нещо, което може да направите е за Коледните празници да купувате живо дръвче. Вместо да се отсичат безброй елхички за един празник, който не е по-дълъг и от седмица, или пък да се купуват пластмасови такива, по-добре си вземете истинска елха, засадена в кофичка. Порадвайте й се, а когато празниците отминат, ги продължете със засаждането на дръвчето. Така вместо за празника да сме убили едно дърво, ние ще сме засадили едно ново! Какво по-добро би си пожелала Земята за Коледа.

И така, може би вече разбрахте, че ако искаме да живеем в един по-добър, красив и здрав свят, то отговорността е в наши ръце. Докато не започнем да правим и мислим в тази посока, то нищо добро няма да стане. В много голяма степен съдбата на човечеството и Земята зависи от нас. Разбира се в момента, в който се събере критичната маса от хора, които мислят като нас, и правителствата ще започнат да работят в тази посока. Тогава вече нещата ще се променят необратимо, но вече в положителна посока. А дотогава остава да спазваме правилата на природата и да работим за нейното опазване.

0 коментара:

Публикуване на коментар

AdSense

Предоставено от Blogger.