Как да спасим Света? – кратко ръководство за начинаещи


продължение...

· За офиса

o В офиса, където работим има доста начини за оптимизация на ресурсите. Да започнем с основното – компютъра. Много често, за да започнем по-бързо работа на следващия ден, ние си оставяме компютъра включен от предния. Най-добрият вариант е, разбира се, да го изключваме. Ако все пак трябва да остане включен, то е добре да сме настроили предварително компютъра и монитора да влизат в PowerSave Mode след определен период от време. Простото използване на Screen Saver за монитора не е ефективно, тъй като той реално не се гаси, а просто скрива Desktop-a и така в действителност не пести енергия. Ако машината минава в PowerSave, то спестяванията вече стават сериозни. Това важи особено за големите екрани с течни кристали и в много голяма степен за старите CRT монитори, както и за мощните компютри с големи захранвания.

o Друг начин за пестене на ресурси е да не печатаме в офиса на хартия писма и документи, които можем да гледаме от екрана на компютъра или лаптопа примерно. Хартията е доста евтина и нейното потребление е голямо. То обаче е на цената на милиони изсечени дървета по цял свят. Когато не е необходимо да е непременно разпечатан даден документ, по-добре не го разпечатвайте. Всеки път когато трябва да печатате, просто помислете дали можете да минете без това.

o Често в офиса има машина за минерална вода. Тя е чудесна, но заедно с нея идват и всички пластмасови изделия – чашки, а понякога и вилички, ножчета и други прибори за хранене. Може би изглежда старомодно, но използването на стъклени или порцеланови чашки, вместо пластмасовите, за минерална вода би спомогнало доста за опазването на природата. Същото важи и за приборите за хранене. По-добре използвайте метални вилички и ножчета, вместо пластмасовите.

o Когато времето стане по-топло, неизбежно пускаме климатика. Той обаче става доста неефективен, когато има отворен прозорец в офиса. Простото съблюдаване да няма такива отворени прозорци, би намалило сметките за ток и би спестило ценни ресурси. Друго често срещано явление е последният, който си тръгва от офиса, да го забрави включен и той да работи цяла нощ. Малко повече внимание би спестило още повече ресурси и пари.

o И последно – нещо странно, но факт – учените са открили, че използването на тъмен фон (черен или сив) за уеб сайта ви или блога ви, би спестило доста ток при визуализирането на монитор. Така, ако вашият сайт или блог са доста посещаеми, с поставянето на такъв фон, вие автоматично гарантирате по-разумното потребление на ресурси от почитателите ви.

· За колата

o Как да спестим от ресурсите за колата. Като начало – пътувайте пеша или с колело, винаги когато е възможно да не сте с колата. Така освен, че пестите пари, тялото ви се чувства по-здраво и също спестявате ценни ресурси. Ако успеете да убедите и приятелите си да го правят, то вие ще сте двойно по-щастлив и също по-ценен приятел на Земята.

o Ако все пак ви се налага да пътувате с колата, например до работа, то ще сте доста полезен на планетата, ако се съберете няколко човека и пътувате заедно само с една кола, вместо всеки с неговата си. Така ще ви е по-весело и ще пестите ресурси. Също няма да замърсявате с изгорели газове толкова много, колкото ако сте поотделно. Разбира се, единствената кола ще харчи повече, отколкото ако вози само вас, но това е пренебрежимо в сравнение с положителните ефекти.

o Всяка кола има режим на най-ефективна работа. Ако имаме възможност, то е добре тя да се кара в този режим. Така тя харчи по-малко гориво и вредим на природата по-малко, а и пестим пари.

o И накрая, нещо интересно. Използването на светли цветове за боя на колата, ако тя е с климатик, доста подпомага охлаждането й. Когато колата е черна примерно, тя доста бързо се загрява от Слънцето и климатикът трудно и бавно се справя с охлаждането й, което води до по-висока консумация на гориво и съответно до повече изхарчени пари и повече отделени вредни газове в атмосферата.

Следва продължение 2...

0 коментара:

Публикуване на коментар

AdSense

Предоставено от Blogger.