Как да спасим Света? – кратко ръководство за начинаещи


Планетата Земя е нашият дом. Ние съществуваме на нея и заради нея. Но напоследък правим всичко възможно да се самоунищожим. Просто като употребяваме всички налични ресурси безразборно и безобразно. Това звучи познато. Нека обаче да разгледаме фактите.

Човечеството живее на планетата от поне 40 000 години. За този предимно съзнателен период, човешката раса се е държала сравнително добре с нея. Без последните 200 години. Какво се случи? Населението нарасна експоненциално и от няколко милиона стана няколко милиарда. И то за по-малко от век. Този „ресурс” от хора доведе до бум на откритията, бурно развитие на технологиите и натрупване на знание. За да може да се изхранва цялото това население, както с продукти, така и с енергия, се въведе масовото производство и така се стигна до момента с мощното потребление на ресурсите и изхвърлянето на техните остатъчни продукти – боклуците. Тъй като цялото общество се движи от принципа на Капитализма, то никой няма интерес да следи как се употребяват ресурсите или какво става с остатъчните продукти. Така стигаме и до момента с отговорността на всеки отделен човек. Тъй като държавата и институциите не са пряко заинтересовани да се грижат за тези неща, остава на нас – обикновените хора – да се погрижим за планетата си.

Какво можем да направим ние, ще кажете? Сега ще ви покажа.

Ще разгледаме последователно какво можем да направим за природата и Земята от гледна точка на дома и семейството, офиса, колата, почивката и директно за планетата.

· В дома ни

o Използвате ли вече новите енерго-спестяващи осветителни крушки? Ако не, то сега е моментът да помислите за това. Те имат много предимства и само един единствен недостатък. Основното предимство е, че те консумират многократно по-малко електроенергия, понякога в пъти по-малко, от обикновените крушки с нажежаема жичка. Това на практика означава, че за една и съща осветеност на помещенията, ще плащате доста по-ниска сметка за ток. Друго предимство е, че при една и съща мощност, осветеността която получавате е в пъти по-висока, отколкото при обикновените крушки. Също така светлината, която отделят е много по-близка до естествената Слънчева светлина. На тази светлина очите на човек се изморяват по-малко, чете се по-лесно и като цяло организмът се чувства по-добре. Използването на новите крушки за осветление е не само модерно, но и полезно за природата и света и намалява чувствително потреблението на енергийни ресурси в световен мащаб. Единственият недостатък е, че за момента цената на тези лампи е доста по-висока от тази на обикновените крушки. За сметка на това обаче, те не горят толкова често колкото тези с нажежаема жичка и съответно животът им е около и над 10 години, което е доста висока стойност.

o Разбира се, най-тривиалният начин да засилим ефекта от новите осветителни крушки е да оставяме да светят само в тези стаи, в които настина стоим, а не из цялото жилище.

o Сигурно имате доста електроника в жилището си – телевизор, стерео уредба, компютър, DVD плеър и т.н. Всички тези устройства в „загасено” състояние всъщност въобще не са загасени. Те се намират в така наречения режим Stand-By и очакват сигнал от дистанционното управление. Консумацията им на електроенергия, разбира се, е доста ниска в този режим, някъде около 1-2W. Погледнато в световен мащаб и за период от 1 година обаче, това се оказва сериозен проблем! Можете сами да сметнете за какви цифри става въпрос. Ако искате да сте полезни на природата, просто ги изгасете от контакта или от самия уред, а не с дистанционното. Така дори ще плащате по-ниска сметка за ток.

o Сега ще ви запозная и с една тънкост, когато купуваме електроуреди. Вече всички уреди, от печките, през хладилниците, до телевизорите имат коефициент за консумация на електроенергия. Някои от тях са направени добре и имат ниска консумация. Други не са толкова добри, и макар че вършат същата работа, просто консумират повече ток и отделят повече топлина. Тези стойности могат да се видят на опаковката и всеки търговец в търговските вериги може да ви консултира за ефективността на уредите. Вземете си по-ефективен уред и ще се радвате на по-ниски сметки за ток. А също така ще помогнете и на природата.

o Чудите ли се защо сметките ви за ток през зимата са по-високи. Разбира се е по-студено и се отоплявате. Но доколко ефективно го правите? Поставянето на изолация на къщата може да се окаже подходящо решение за опазването на къщата или апартамента топъл. Така енергията ползвана за отопление ще намалее и къщата ще се задържа по-дълго време топла. Това се поощрява от държавата и дори в момента се предлагат кредити за енергийна ефективност.

o Допълнително подобрение може да се получи, ако старата или не добре направената дограмата на жилището се смени. Подмяната й би повишила чувствително температурата в помещенията и би довела отново до намаляване на сметката за ток.

o Не може да не споменем и разделното събиране на отпадъците. Това е важен елемент от цялостния процес по оказване на помощ на природата. Тъй като ресурсите на планетата не са безкрайни, то тяхното повторно използване се оказва единственият начин да ги имаме и за в бъдеще. Това все още не се осъзнава от всички хора и е хубаво като част от нашата мисия, да обучаваме жителите на планетата. Събирайки разделно боклука, ние гарантираме лесното рециклиране на ресурсите. Повторното използване на някои от ресурсите се оказва в пъти по-изгодно от тяхното добиване от Земята. Разбира се е хубаво, ако можем, да проверяваме дали тези разделно събирани ресурси се обработват в някой завод или държавата ни лъже и пак ги изхвърля на някое общо бунище.

o Още една важна част от процеса е събирането и връщането на стъклените бутилки от бира в магазина. Ако ги хвърлим в контейнерите за разделно събиране, ние автоматично хабим ресурс за повторното им създаване като бутилки. Ако просто ги върнем, производителят на бира, примерно, ще ги измие и ще ги използва повторно директно, без междинен процес. Друго важно нещо е, когато е възможно, да купуваме стъклени бутилки за бира, кока-кола и т.н. вместо пластмасови. Така опазваме природата от неразградимите пластмасови съединения, от които са направени пластмасовите бутилки.

o За да сме максимално енергийно ефективни, най-добрият подход е да поставим в жилището си соларни панели. Те все още са леко скъпи, но пък са безкрайно полезни. В по-топлите дни от годината могат да затоплят вода за къпане и миене. А през всички сезони могат да осигуряват част от електрическата енергия, необходима за къщата, като по този начин намаляват консумацията на ток от мрежата и съответно намаляват месечната сметка.

o Разбира се, всички тези методи няма да са достатъчно полезни, ако не възпитаваме в този дух децата си. Те са надеждата ни за по-добър свят и трябва да ги научим как да използват всички тези методи и технологии, така че да направят Земята по-добро място за живеене. Тъй като обществото ни е инертно, трябва да даваме пример и на всички други хора, наши съседи, приятели, познати и колеги. Така и ние ще се чувстваме полезни, и светът ни ще е по-здрав и чист.


Следва продължение...

2 коментара:

Ивелина Атанасова каза...

Парчев, страхотна статия си написал!

Единственият проблем при соларните панели е че за да сложиш такива на покрива на блока си, да речем, трябва да имаш 100% съгласието на всички в блока и да има кой да ги чисти периодично - за съжаление винаги се явва някой "смотльо", който казва "НЕ" и няма как да си ги поставиш - блазе на хората с къщи. Те нямат оправдание да не използват слънчевите панели.

Мога да разпитам Данчо и да пуснем специална статия къде се ходи и какви разрешителни трябват преди поставянето на слънчеви панели и колектори, ако не си едноличен собственик на сградата,което обитаваш и да я пуснем в помощ на всички "еко-ентусиасти"?

Калоян Парчев каза...

Благодаря, Иве! Ами, да, може да го питаш. Обаче да не го изтормозиш човека. Само ако му се занимава да се захваща. Иначе аз продължавам да се боря за спасяването на Земята. ;-))

Публикуване на коментар

AdSense

Предоставено от Blogger.